Cara Nak Cari Siaran Tv Sharp yang Hilang

Firmwareku.com – Banyak saluran atau saluran televisyen menjadi idaman setiap pengguna televisyen. Kerana terdapat banyak rujukan untuk menonton rancangan televisyen dan mereka boleh memilih sesuka hati dan menikmati siaran. Lalu bagaimana cara nak cari siaran tv sharp aquos yang hilang?

Seperti yang kita ketahui, televisyen adalah medium audio-visual yang boleh memberikan pelbagai maklumat dari jauh secara praktikal. Dengan adanya satelit yang sedia menyalurkan siaran dari pelbagai stesen televisyen dalam negara mahupun luar negara. Jom Baca: Cara Setting Mytv Tv Sharp (Berjaya)

Televisyen jenama Sharp sudah lama dikenali dan ramai juga yang memilih jenama Sharp. Kerana televisyen ini diketahui mempunyai banyak kelebihan. Bermula daripada imej yang tajam sehinggalah kepada ketahanan yang diketahui tahan lama.

Apabila membeli set televisyen jenama Sharp, untuk mendapatkan saluran atau saluran sudah tentu anda perlu melalui proses tetapan terlebih dahulu. Setiap jenama televisyen tentunya dilengkapi dengan menu atau setting khas untuk televisyen itu sendiri. Jom Baca: Punca TV Sharp Aquos Tak Boleh On

Tetapan saluran biasanya terdiri daripada dua cara, iaitu carian manual dan carian automatik. Dengan tetapan ini, sebenarnya sangat mudah untuk anda dalam proses tetapan untuk mendapatkan saluran televisyen yang diingini.

Tetapi jika masih ada yang keliru mencari saluran di Sharp TV, tidak perlu risau kerana kali ini admin akan membincangkannya iaitu cara mencari siaran atau saluran di Sharp TV. Jadi, anda tidak perlu risau untuk keliru kerana admin akan membincangkannya.

Carian saluran atau saluran boleh digunakan untuk TV baharu. Begitu juga dengan pengguna lama yang saluran TVnya tiba-tiba hilang dan tidak mahu bersusah payah mencari saluran secara manual.

Cara Nak Cari Siaran TV Sharp

Cara Nak Cari Siaran Tv Sharp yang Hilang
Cara Nak Cari Siaran Tv Sharp yang Hilang

Begini cara mencari siaran atau saluran di Sharp TV, lihat kaedah di bawah.

1. Cara Automatik

Kebanyakan orang lebih suka menggunakan kaedah ini, kerana pada dasarnya kaedah automatik seperti ini akan lebih mudah dilakukan. Selain itu, dengan menggunakan kaedah ini, anda boleh menjimatkan masa dan usaha.

Untuk butiran lanjut, berikut ialah cara yang betul untuk menambah dan mencari saluran TV Sharp secara automatik :

 • Tekan dan tahan butang menu pada panel Sharp TV selama beberapa saat sehingga beberapa pilihan muncul pada skrin
 • Selepas melakukan langkah ini, pilih pilihan “Cari Auto” yang muncul pada skrin TV. Kemudian, tekan butang “Mula”. Kemudian proses carian akan berjalan secara automatik
 • Tunggu beberapa saat sehingga proses carian saluran berjaya dijalankan
 • Jika anda ada, maka saluran yang merupakan hasil carian daripada proses tersebut akan disimpan secara automatik pada TV Sharp anda. Dengan cara itu, kini anda hanya perlu menekan butang “Keluar” untuk melengkapkan carian saluran. Jom Baca: TV Sharp Aquos Lampu Power Berkedip

2. Cara Manual

Dalam banyak-banyak orang yang memilih untuk menggunakan kaedah automatik, ada sesetengah orang yang lebih suka menggunakan kaedah manual. Kerana mereka merasakan mereka tidak biasa dengan cara automatik. Untuk melakukan kaedah manual ini, anda boleh mengikuti langkah-langkah di bawah :

 • Tekan dan tahan butang menu pada alat kawalan jauh, sehingga beberapa pilihan muncul pada skrin Sharp TV anda
 • Apabila pilihan muncul, pilih pilihan “Saluran atau Saluran” dan teruskan dengan memilih pilihan lain, iaitu “Carian Manual”
 • Dalam kes ini, anda perlu menukar sistem kepada BG dan meneruskan langkah dengan menekan butang “Cari”.
 • Apabila saluran yang anda inginkan telah berjaya ditemui, maka anda hanya perlu memilih butang “Simpan”.
 • Selesai, kemudian saluran yang anda cari secara manual akan disimpan terus pada peranti TV anda.

Bagaimana untuk menetapkan semula Sharp TV

 • Pastikan TV dihidupkan dan alat kawalan jauh terbina dalam masih berfungsi dengan baik
 • Kemudian tekan butang menu pada alat kawalan jauh, kemudian cari submenu persediaan dengan menekan butang anak panah kanan dan kiri pada alat kawalan jauh
 • Seterusnya, beberapa pilihan akan muncul. Pilih pilihan set semula kemudian tekan OK
 • Selepas menekan OK, proses set semula akan berjalan secara automatik
 • Jangan cabut palam kabel semasa proses penetapan semula

Baca Juga: Tv Sharp Tak Keluar Gambar

Itulah penerangan tentang cara nak mencari siaran TV Sharp. Semoga dapat memberi manfaat. Itu sahaja dan terima kasih.

 

Tinggalkan Komentar

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *

Scroll to Top