Punca TV Sharp Aquos Tak Boleh On

Firmwareku.com – Hari ini, televisyen atau TV telah menjadi alat elektronik yang hampir selalu ada dalam setiap isi rumah. Di Indonesia, Sharp telah menjadi salah satu jenama TV paling popular sejak era TV tiub. Selain daripada pelbagai pilihan, TV Sharp mempunyai komponen LCD berkualiti premium yang dikenali sebagai Sharp Aquos. Lalu bagaiamana TV Sharp Aquos Tak Boleh On apa punca nya?

Di kesempatan ini admin akan membincangkan tentang kerosakan yang menjadi masalah di set televisyen. Masalah set televisyen yang admin akan bincangkan ialah TV Sharp Aquos tidak boleh hidup atau masalah TV Sharp Aquos biasanya dikenali sebagai dead standby. Jom Baca: Kenapa Tv Tiada Suara

Terdapat banyak jenis untuk jenis kerosakan yang boleh berlaku pada set televisyen, sama ada jenis tiub, LCD atau LED. Semahal mana pun televisyen, nama barang elektronik pasti akan mengalami apa yang dinamakan kerosakan, justeru itu amat penting untuk menjaga dan menjaga peranti elektronik.

Seperti yang admin katakan sebelum ini, salah satu kerosakan yang berlaku pada TV Sharp Aquos tidak dapat dihidupkan atau dimatikan secara stand by. Kerosakan seperti ini biasanya masalah flyback yang tidak berfungsi. Jika flyback masih berfungsi bermakna TV tidak dalam keadaan siap sedia, tetapi masih dihidupkan walaupun ia tidak memaparkan imej.

Punca TV Sharp Aquos Tak Boleh On

TV Sharp Aquos Tak Boleh On
TV Sharp Aquos Tak Boleh On

Pentadbir akan menerangkan sebab TV Sharp Aquos anda tidak dapat menghidupkan atau mematikan bersedia. Supaya anda tidak melakukan kesilapan dalam membaiki TV anda dan tidak menyebabkan masalah lain pada TV anda.

Apa yang anda boleh tandakan ialah TV Sharp Aquos anda mematikan siap sedia dengan voltan biasa atau kurang daripada voltan biasa. Pertama, jika TV tidak bersedia dengan voltan biasa, ini bermakna transistor mendatar tidak berfungsi. Kemungkinan transistor mendatar mati atau tidak mendapat isyarat daripada pengayun daripada IC Pemproses supaya flyback tidak berfungsi.

Kedua, kerana voltan kurang daripada biasa atau Drop. Sebelum memastikan televisyen tidak bersedia dalam keadaan voltan turun, boleh jadi alat kawalan jauh telah rosak dan juga suis pada panel TV untuk memastikan TV benar-benar rosak. Dengan penurunan rekod hanya 30% daripada voltan asal.

Apa yang dimaksudkan dengan suis ialah menghidupkan TV dalam keadaan siap sedia iaitu butang CH + dan CH – yang mampu menjalankan TV siap sedia jika tiada alat kawalan jauh. Di samping itu, biasanya salah satu komponen adalah pendek yang menyebabkan voltan turun. Terdapat juga kerosakan pada blok bekalan kuasa.

Cara Membetulkan TV Sharp Aquos Tak Boleh On

Nah, selepas anda mengetahui punca TV Sharp Aquos mematikan Standby, di bawah ialah beberapa langkah untuk membetulkan TV mati Tunggu Sedia.

  1. Hidupkan TV dengan alat kawalan jauh atau gunakan butang CH pada TV
  2. Jika tiada tindak balas atau hanya tindak balas dalam bentuk lampu penunjuk berkelip, maka segera matikan TV, jika berterusan ia boleh membawa maut
  3. Buka sarung dengan berhati-hati dan jangan sambung ke grid kuasa semasa membuka sarung
  4. Ukur voltan pertama, iaitu bahagian B + 115 pada flyback kemudian semak yang lain
  5. Jika ternyata B + jatuh, keluarkan transistor mendatar. Kemudian ukur voltan sekali lagi. Jika B+ adalah normal apabila transistor telah dikeluarkan maka periksa transistor mendatar. Biasanya pendek, dan masalahnya telah dijumpai
  6. Namun, jika B+ masih jatuh walaupun sudah ditanggalkan, bermakna masalahnya adalah pada bekalan kuasa. Sebelum itu, B+ perlu diperiksa tanpa beban atau tanggalkan pateri pada kaki flyback B+. Jika B+ normal bermakna flyback pendek.

Sesetengah TV mempunyai sistem kerja siap sedia yang hampir sama, yang diprogramkan dari IC utama jika mengutuk satu IC. Untuk itu, apabila blok B+ normal atau penurunan IC utama juga boleh menjadi punca. Anda boleh mencari Helaian Data di mana titik kuasa siap sedia berada. Jika tiada voltan bermakna IC mati atau tidak berfungsi.

Periksa bahagian bekalan IC utama dahulu sebelum menghukum IC utama rosak kerana harga IC ini sangat mahal. Kesukaran untuk membaiki TV dalam keadaan sedia boleh dirasai apabila IC utama menggunakan IC sangkut. Itu pun kalau jumpa alat ganti. Jom Baca:

Itu penjelasan admin mengenai punca TV Sharp Aquos Tak Boleh On dan cara memperbaikinya. Semoga ia dapat memberi manfaat kepada anda. Itu sahaja dan terima kasih.

Tinggalkan Komentar

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *

Scroll to Top