Tv Sharp Tak Keluar Gambar

Firmwareku.com – Bagi pemilik unit televisyen atau TV, pemilik TV jenama tajam, sama ada jenis tiub Sharp, LED dan SMART TV, pasti menghadapi masalah. Itulah yang membuatkan tengok televisyen akan sedikit terganggu. Lalu apa punca tv sharp tak keluar gambar?

Masalah boleh berlaku pada unit SHARP TV agak pelbagai seperti TV sharp tak boleh on, siaran hilang, warna TV Sharp dominan, TV tiada bunyi tiada gambar atau TV sepenuhnya mati. Masalahnya berlaku dengan penggunaan unit tv yang lama atau lama.

Punca TV Sharp Tak Keluar Gambar

Tv Sharp Tak Keluar Gambar
Tv Sharp Tak Keluar Gambar

Sebelum membincangkan cara membetulkan TV Sharp tak keluar gambar, idea yang baik jika anda mula-mula tahu apa yang mungkin menjadi puncanya.

Sudah tentu, adalah mustahil untuk peranti elektronik tiba-tiba mengalami kerosakan sendiri. Oleh itu, pada masa ini ia akan diberikan beberapa sebab nya:

Adanya Kerosakan pada IC Gamma AS-15

GAMMA IC AS-15 adalah peranti yang terletak berhampiran T-Con. Apabila peranti ini rosak maka akan sangat berpengaruh terhadap kualiti imej yang keluar bahkan bisa sampai tak keluar sama sekali.

Adanya Kerosakan Pada Software

Selain kerosakan pada komponen, salah satu punca juga boleh disebabkan oleh kerosakan pada software atau perangkat lunak yang dipasang di TV anda. Maka dari itu anda hendak nya lebih teliti lagi.

Wayar LVDS Terlepas

Penyebab terakhir TV yang tidak mempunyai gambar boleh berlaku kerana wayar LVDS terpisah kerana pemasangan yang kurang ketat dan sempurna.

Cara Baiki TV Tv Sharp Tak Keluar Gambar

1. Kerosakan Backlight Mati

Komponen lampu latar terletak di panel belakang TV yang dipasang secara bersiri. Dengan litar sedemikian, jika satu lampu dimatikan maka semuanya akan hilang.

Masalahnya boleh menyebabkan panel tidak mendapat cahaya dan menjadikan skrin TV LED gelap.

2. Kerosakan pada T-Con

Salah satu cara untuk membetulkan TV sharp tak keluar gambar adalah dengan menyemak bahagian T-Con, kerana ini adalah salah satu masalah yang sering berlaku.

T-Con di televisyen berfungsi sebagai saluran voltan ke panel.

Masalahnya boleh berbeza-beza, seperti bekalan voltan yang tidak mencukupi, penyambung pecah atau rosak dan mesti diganti.

Bagaimana untuk memastikan ia boleh dengan menyentuh IC utama dalam T-Con sama ada ia panas atau tidak.

Sekiranya haba tinggi, maka masalahnya boleh disebabkan oleh komponen yang rosak di sekitar IC.

Berikut ialah langkah-langkah yang boleh anda sertai:

  • Pastikan voltan dalam bekalan kuasa adalah normal
  • Periksa voltan pada output pemacu LED
  • Sekiranya voltan menunjuk kepada sifar, kemungkinan anda perlu menukar IC pemandu
  • Pastikan dengan betul bahawa skrin mati bukan kerana penyambung tidak tersekat

3. Bawa ke Kedai Baiki Tv atau Service Center Terdekat

Cara paling selamat untuk membetulkan TV sharp LED tak keluar gambar atau masalah lain adalah dengan membawanya ke juruteknik berpengalaman.

Bagi sesetengah masalah, bagaimana untuk membetulkannya agak rumit dan memerlukan kemahiran dan peralatan khas. Rekomendasi kami bawalah ke service center dari merk produk tv tersebut agar nantinya dapat klaim garansi kerosakan biar tidak buang buang wang saja.

Itu sahaja yang boleh kami sampaikan mengenai tv sharp tak keluar semoga dapat teratasi dengan senang dan boleh lihat hiburan tv kembali.

Tinggalkan komentar