Masalah Astro Tiada Signal dan Cara Baiki

Firmwareku.com – Masalah Astro Tiada Signal? Inilah cara untuk Membetulkannya, Bagi anda yang memiliki TV digital mengalami masalah astro yang hilang signal pasti sangat kesal.

Dan sudah tentu ini menjadikan syarikat anda bersama keluarga anda untuk menonton rancangan kegemaran anda terganggu. Sebenarnya, masalah seperti ini tidak terlalu sukar untuk diatasi. Oleh itu, anda boleh membetulkannya sendiri dengan merujuk kepada artikel ini. Baca Juga: Cara Setting Remote Astro

Decoder astro yang hilang signal boleh berlaku apabila gelombang elektromagnetik yang dipancarkan oleh satelit tidak tiba atau tidak diterima oleh antena parabola kami. Atau Walaupun ia mencapai hidangan satelit kami, signal tidak boleh diserahkan kepada dekoder atau penerima parabola kami. Oleh itu biasanya gejala kerosakan yang dipaparkan adalah imej isyarat kosong atau tiada.

Masalah kehilangan signal pada astro kadang-kadang boleh diselesaikan dengan mengira semula arah antena. Dan biasanya dengan mengalihkan slaid sedikit kita boleh mendapatkan kembali isyarat parabola yang hilang. Tetapi ada kalanya masalah itu berlaku tidak ke arah antena parabola, sehingga membuat kita sedikit keliru.

Sila ambil perhatian, gejala kerosakan parabola dalam bentuk signal yang hilang semuanya boleh disebabkan oleh masalah dengan komponen parabola. Oleh itu, anda harus memahami sedikit tentang komponen apa yang ada dalam parabola. Oleh itu, anda boleh menganalisis dan membaikinya sendiri apabila terdapat kerosakan pada antena parabola

Punca Masalah Astro Tiada Signal

Masalah Astro Tiada Signal
Masalah Astro Tiada Signal

1. Cuaca Buruk

Walaupun anda menggunakan hidangan satelit jalur C yang dikatakan tahan terhadap cuaca, tetapi dengan keadaan cuaca buruk di mana angin sangat kuat, ia boleh mengubah arah antena parabola anda. Akibatnya signal tidak dapat ditangkap oleh antena dengan betul.

Walau bagaimanapun, cuaca mendung atau hujan tanpa disertai angin kencang, pengguna band C biasanya masih boleh menikmati siaran televisyen seperti biasa. Kerana seperti yang kita tahu jenis jalur parabola C atau isyarat jalur Spektrum C mempunyai rintangan cuaca yang lebih baik berbanding Signal KU Band.

2. Semak Kondisi Decoder Astro

Signal Astro yang hilang juga boleh berlaku kerana kerosakan pada penerima atau dekoder parabola anda. Kerosakan kepada penerima biasanya berlaku akibat serangan kilat atau lonjakan voltan elektrik di rumah anda. Dan yang paling teruk ialah apabila penerima anda terkena serangan kilat. Biasanya ia akan merosakkan litar utama penerima secara langsung.

Untuk memastikan punca kerosakan sama ada dari decoder atau tidak, caranya adalah untuk cuba memasang Decoder baru milik jiran atau saudara anda. Jika ternyata apabila dipasang decoder baru yang masih normal, ia boleh maka disahkan bahawa Decoder astro rosak.

Agak sukar untuk memperbaiki kerosakan kepada Decoder sekali lagi jika anda tidak mempunyai 1 pengetahuan kepakaran dalam bidang Elektronik. oleh itu cara yang lebih baik ialah menyerahkan decoder anda di kedai baiki tv.

3. Frekuensi Channel Kegemaran Anda Berubah

Untuk jenis kerosakan yang signal hilang,  ini ditandakan dengan kehilangan beberapa saluran televisyen yang berada dalam frekuensi transponder. Jadi sebagai contoh anda mengalami kerosakan dengan gejala isyarat frekuensi Tv 1 yang hilang, maka kemungkinan besar semua saluran yang berada dalam kumpulan yang sama dengan transponder  dengan Tv1 seperti Tv2 dan O Channel juga akan mengalami keadaan yang sama. Kerana saluran menggunakan transponder One Frequency yang sama.

Jika anda mengalami signal hilang pada hanya beberapa saluran manakala di saluran lain ia masih boleh diterima dengan betul, mungkin terdapat perubahan dalam kekerapan saluran yang hilang.

Kesimpulan

Dari penerangan artikel sebelum ini kita dapat menyimpulkan bahawa gejala kerosakan dalam bentuk signal astro yang hilang semuanya boleh disebabkan oleh banyak faktor. dari decoder recevier itu sendiri ke antena parabola dalam perubahan kedudukan. Baca Juga: Cara Tebus Point Astro 

Jadi sebenarnya Ia tidak terlalu sukar untuk menanganinya kerana ia tidak memerlukan apa-apa yang istimewa dalam elektronik. Melainkan kadar pertukaran akan berlaku pada Decoder receiver yang anda miliki. Kemudian ia mestilah oleh seorang ahli baiki tv yang telah membaiki peralatan elektronik lama. Itu sahaja maklumat mengenai masalah astro tiada signal semoga bermanfaat.

Tinggalkan Komentar

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *

Scroll to Top