Punca Astro Decoder Rusak dan Cara Baiki

Firmwareku.com – Cara Menyelesaikan Pelbagai Kerosakan Decoder , Hang, dan Mati Sepenuhnya. Adakah penerima decoder astro pernah rosak? Sebagai peranti elektronik, Decoder atau receiver tv memang boleh rosak pada bila-bila masa. Cara Tebus Point Astro

Penggunaannya tidak berlebihan, voltan sesalur stabil secara amnya boleh memanjangkan hayat decoder astro tetap awet, lalu apa saja sebab Astro decoder rusak? dan bagaimana cara baiki nya? cek berikut ini

Punca Decoder Astro Rusak

Astro Decoder Rusak
Astro Decoder Rusak

Terdapat beberapa faktor yang boleh menyebabkan kerosakan kepada penerima hidangan satelit anda, baik dari segi perisian tegar dan dari segi perkakasan.

Dari segi kerosakan firmware boleh berlaku semasa peningkatan perisian. Terdapat kemungkinan bahawa perisian baru tidak sepadan dengan perkakasan penerima hidangan satelit, ia juga boleh menjadi bahawa fail firmware rosak dan tidak boleh dimuatkan dengan sempurna pada penerima hidangan satelit. Ia juga boleh kerana terdapat pepijat dalam perisian tegar. Baca Juga: Cara Setting Remote Astro

Dari segi hardware, terdapat begitu banyak perkara yang boleh menjadi punca kerosakan decoder astro. Salah satu punca yang banyak rakan sekerja mengadu adalah kerosakan kepada decoder astro akibat disambar kilat. Voltan elektrik rumah yang tidak stabil juga boleh menjadi punca decoder astro anda rosak, terutamanya dalam Power Supply.

Sambungan pendek pada kabel antena decoder juga boleh menyebabkan decoder anda dan LNB rosak. Mungkin juga kerosakan itu disebabkan oleh penerima yang terjejas, contohnya, ia jatuh, mengakibatkan laluan PCB retak atau kabel pecah di dalam penerima.

Cara Baiki Decoder Astro Rusak

Daripada beberapa darjah kerosakan penerima parabola, terdapat beberapa yang boleh kita perbaiki sendiri. Walau bagaimanapun, terdapat juga yang memerlukan penggantian peranti seperti IC Eeprom, Kapasitor, atau satu Blok Bekalan Kuasa.

Apa yang kadang-kadang membuat kita ragu-ragu adalah adanya alat ganti yang rosak ini. Kemudian harga bahagian yang kami beli juga boleh menjadi separuh daripada harga penerima parabola kami yang rosak. Jika kita menganalisisnya salah, kita telah membeli bahagian pengganti, tetapi decoder masih rosak.

Harga decoder yang bukan jenama bagus biasanya hanya berkisar antara 50-90 RM, sedangkan decoder astro sekitar 100 – 200 RM. Sedangkan harga satu blok power supply bermacam macam, sekitar 10 – 20 RM ( belum termasuk cass kirim ). Oleh itu, sila pertimbangkan terlebih dahulu sama ada anda ingin membaiki decoder astro anda yang rosak atau akan membeli decoder yang baharu.

 

Tinggalkan Komentar

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *

Scroll to Top