Cara Mencari Signal Astro Njoi (BERJAYA)

Firmwareku.com – Pertukaran dari televisyen analog ke digital menjadikannya semua perlu untuk mencari jalan untuk mencari isyarat TV digital yang hilang. TV analog, yang telah disiarkan selama 60 tahun, mesti diganti kepada digital bermula pada tahun 2022. Matlamatnya adalah untuk mendapatkan kesan kualiti yang lebih baik. lalu bagaimana sih cara mencari signal astro njoi?

Sekiranya anda belum mempunyai TV digital, tidak perlu membeli yang baru. Pemilik TV analog boleh menambah peranti penerima DVB-T2 bernama set top box. Bagi TV digital, ia boleh memprogramkannya semula supaya ia dapat menangkap isyarat baru. JOM baca: Masalah Astro Tiada Signal

Kes kehilangan isyarat mungkin berlaku kerana suis dari analog ke digital. Tetapi tidak perlu risau. Agar tidak terlepas rancangan kegemaran anda di saluran tertentu, ikuti cara mencari signal astro njoi yang akan dijelaskan di bawah:

Cara Mencari Signal Astro Njoi

Cara Mencari Signal Astro Njoi
Cara Mencari Signal Astro Njoi

1. Memprogramkan Semula

Untuk mencari semula isyarat yang hilang pada TV digital, pengguna perlu memprogramkannya semula. Matlamatnya adalah untuk menangkap isyarat baru dan saluran TV dapat dinikmati lagi. Agar tidak tersilap, perhatikan langkah-langkah di bawah:

 • Tekan Menu pada alat kawalan jauh TV digital.
 • Gunakan kekunci dengan anak panah untuk memilih pilihan Saluran.
 • Tekan OK yang biasanya terletak di tengah-tengah alat kawalan jauh.
 • Leret sekali lagi ke arah pilihan Imbasan Saluran.
 • Pilih jenis saluran televisyen. Ia boleh menjadi Digital atau Semua Saluran.
 • Tekan butang OK sekali lagi untuk meluluskan pengaturcaraan semula.
 • Selepas mendapat isyarat kembali dan terdapat maklumat saluran dan satelit, keluar dari Menu.

2. Scan TV LED Untuk Semua Jenama

Cara untuk mencari isyarat TV digital yang hilang adalah dengan melakukan imbasan semula. Rata-rata LED TV sudah menyokong penyiaran TV digital. Tetapi pastikan terlebih dahulu dengan menyemak spesifikasi pada kotak kadbod atau melihat maklumat di internet. Seterusnya, ikuti langkah-langkah berikut:

 • Pilih butang Tetapan pada alat kawalan jauh.
 • Kemudian leret ke submenu Program.
 • Tentukan kaedah imbasan yang dikehendaki, ia boleh menjadi manual atau automatik.
 • Jika anda memilih Automatik, pilih Penalaan Auto.
 • Pilih Antena jika menggunakan antena tambahan sebagai alat tangkapan isyarat.
 • Jika menggunakan DVB-T2, pilih Kabel.
 • Semak pilihan Penalaan Digital Sahaja.
 • Tunggu dan periksa isyarat yang ditangkap.

Punca Kehilangan Isyarat TV Digital

1. Kabel Antena Rosak

Walaupun beralih kepada penyiaran digital, TV masih memerlukan peranti tangkapan isyarat, seperti antena atau hidangan satelit. Sekiranya isyarat tidak dijumpai, ia boleh menjadi masalah di sini. Terdapat kabel pada antena yang terputus dan tidak dapat menangkap isyarat.

2. Jack Penyambung Antena Rosak

Selain kabel, halangan juga boleh disebabkan oleh bicu yang rosak. Walaupun komponen bertindak sebagai pautan antara penala TV ke antena. Sekiranya ia rosak, ia secara automatik tidak dapat menghasilkan isyarat.

3. Kedudukan Antena Berubah

Punca ketiga jika isyarat tidak ditangkap selepas dicari melalui imbasan semula ialah kedudukan antena berubah. Biasanya kerana arahnya tidak betul. Ia juga boleh disebabkan oleh angin kencang dan diserang oleh haiwan.

4. Lokasi Belum Menerima Signal TV Digital

Penyebab terakhir inilah yang paling sering diabaikan. Walaupun ia dicari berulang kali, jika wilayah itu tidak menerima isyarat TV digital, ia tidak akan ditangkap. Biasanya di lokasi tanah tinggi atau pedalaman.

Itu sahaja maklumat mengenai cara mencari signal astro njoi dengan senang, semoga bermanfaat dan berjaya.

Tinggalkan Komentar

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *

Scroll to Top