TV Tak Boleh On Tapi Power TV Menyala

Firmwareku.com – Televisyen atau TV yang merupakan sebahagian daripada kategori barangan elektronik tidak dapat dielakkan daripada apa yang dinamakan kerosakan. Kerosakan yang berlaku pada TV berbeza-beza. Contoh kerosakan yang akan kita bincangkan kali ini ialah TV Tak Boleh On Tapi Power TV Menyala.

Lagipun, produk buatan manusia pasti akan mengalami kerosakan dari masa ke masa dan penggunaan produk ini. Pengeluar telah menganggarkan hayat perkhidmatan supaya pengeluaran mereka akan terus terjual dengan baik kepada pengguna. Hari ini, TV LED telah menggantikan aliran TV tiub. TV LED (Light Emitting Diod) tersedia dengan pelbagai saiz skrin. Cara kerja TV LED ini menggunakan teknologi LED yang mampu mengeluarkan cahaya apabila voltan dikenakan. Baca Juga: Firmware Tv Polytron

Jika dilihat dari rupa, TV LED tidak jauh berbeza dengan TV LCD. Walau bagaimanapun, jumlah penggunaan kuasa elektrik adalah kurang daripada TV tiub dan TV LCD. Suhu TV LED apabila digunakan juga tidak mudah dinaikkan kerana kuasa elektrik yang rendah. TV LED ialah pembangunan TV LCD menggunakan mod lampu latar.

Teknologi ini membolehkan LED memancarkan imej dengan warna yang lebih terang daripada model TV sebelumnya. Selain itu, lampu latar menjadikan kontras warna yang dipaparkan oleh TV LED lebih tajam.

Antara halangan yang membuatkan anda keliru ialah tv tidak boleh hidup tetapi lampu kuasa menyala. Tetapi jika anda ingin memperbaikinya, maka anda perlu mengetahui punca ralat terlebih dahulu untuk memperbaikinya.

Sebab TV Tak Boleh On Tapi Power TV Menyala

TV Tak Boleh On Tapi Power TV Menyala
TV Tak Boleh On Tapi Power TV Menyala

Kekangan seperti ini mempunyai beberapa punca yang menyebabkan TV tidak dapat dihidupkan tetapi lampu kuasa menyala, berikut adalah puncanya :

1. Masalah dengan Elco

Komponen Elco yang bermasalah pada TV boleh menjadi punca TV tidak dihidupkan tetapi lampu kuasa menyala. Biasanya masalah ini dikenali sebagai mod siap sedia jadi TV tidak akan menyala walaupun lampu penunjuk menyala

2. Kabel Kuasa longgar

Kord kuasa yang longgar adalah salah satu punca TV tidak dihidupkan tetapi lampu penunjuk kuasa kekal menyala. Punca ini juga boleh timbul apabila televisyen digerakkan, sehingga kabel yang disambungkan di belakangnya menjadi longgar atau tertanggal.

3. Voltan pada Pengatur Penurunan

Masalah ini biasanya ditemui pada tahap voltan tinggi. Sehingga dalam satu keadaan, pengatur voltan yang diterima tidak mencukupi. Akibatnya, TV tidak boleh dihidupkan walaupun lampu penunjuk dihidupkan.

4. Flyback Mendatar tidak berfungsi

Komponen lain selain elco yang boleh menyebabkan TV tidak dihidupkan walaupun kuasa dihidupkan ialah flyback mendatar yang tidak berfungsi dengan baik. Jika komponen bermasalah, transistor mendatar tidak akan menerima isyarat input daripada pemandu. Pemandu yang tidak berfungsi disebabkan oleh ketiadaan voltan untuk pemandu.

Cara Atasi TV Tak Boleh On Tapi Power TV Menyala

Setelah mengetahui punca TV tidak menyala tetapi lampu kuasa TV menyala, barulah anda boleh membaiki TV tersebut mengikut punca kerosakan. Terdapat beberapa tindakan yang boleh anda ambil untuk membetulkan TV tidak dihidupkan tetapi lampu kuasa TV menyala. Ini penjelasannya.

1. Membongkar Bingkai TV

Membongkar Bingkai TV yang boleh anda lakukan untuk menyelesaikan masalah ini. Selepas anda membuka bingkai TV, anda boleh mengambil ukuran pada bahagian TV B+ 115 yang anda buka.

Kemudian anda akan mendapati dua syarat. Jika ukuran menunjukkan B+ biasa maka teruskan ke pemeriksaan komponen transistor mendatar. Walau bagaimanapun, jika B+ tidak normal (jatuhkan) maka keluarkan transistor mendatar dan ukur semula, sama ada ia masih jatuh atau tidak. Jika ia masih jatuh, maka kemungkinan bekalan kuasa pada TV mengalami masalah.

2. Set Semula Lembut

Jika membuka TV belum diselesaikan, anda boleh mencuba kaedah Set Semula Lembut. Set Semula Lembut boleh menjadi alternatif untuk membetulkan TV tidak menyala tetapi lampu kuasa TV menyala. Begini cara melakukan Set Semula Lembut.

  1. Matikan dan cabut kabel bicu TV dari salur keluar dinding
  2. Tunggu kira-kira 30 saat sebelum Anda memasangkannya semula
  3. Kemudian, cuba masukkan semula kabel bicu TV ke dalam salur keluar dinding dan hidupkan TV semula
  4. Langkah-langkah ini akan membantu proses penentukuran pada TV

3. Menggantikan Komponen TV

Cara terakhir yang boleh anda lakukan ialah menggantikan komponen yang rosak pada TV. Contohnya Elco dan Horizontal Flyback yang rosak. Ini adalah penyelesaian terakhir yang boleh anda lakukan.

Tetapi sebelum anda menggantikan komponen pada TV, pastikan spesifikasi komponen yang akan anda pasang adalah sama atau lebih baik lagi supaya TV berfungsi dengan normal semula.

Itulah antara punca TV Tak Boleh On Tapi Power TV Menyala dan cara membetulkannya. Anda boleh cuba satu persatu cara mengatasinya, pilih yang lebih berkesan pada pendapat anda. Semoga bermanfaat, terima kasih banyak.

Tinggalkan Komentar

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *

Scroll to Top