Jenis-Jenis Kerosakan Skrin TV yang Biasa

Firmwareku.com – Sebagai pengguna, sudah tentu anda inginkan produk yang terbaik dan berkualiti pastinya. Sebagai contoh, produk TV LED, juga sudah tentu TV LED terbaik yang mampu memberikan kualiti gambar yang baik, tahan lama dan menjimatkan tenaga. Ia sangat diidamkan oleh pengguna.

TV LED atau set televisyen dengan teknologi pencahayaan menggunakan LED yang dipasang di belakang skrin. Dengan amplitud automatik mengikut aliran cahaya yang muncul bersama dengan kecerahan tahap cahaya malap dalam visual yang dipaparkan, ia memberikan udara segar untuk pengguna. Baca Juga: TV Tak Boleh On Tapi Power TV Menyala

Walau bagaimanapun, seperti barangan elektronik seperti TV LED, secara umumnya ia tidak boleh dipisahkan daripada halangan dan kerosakan tertentu. Sesetengah daripada mereka mungkin agak remeh dan mudah untuk diatasi. Walau bagaimanapun, sesetengah yang lain pastinya termasuk dalam kategori serius dan memerlukan pengendalian khas.

Pada asasnya, TV LED atau TV LCD mempunyai lebih banyak kelebihan berbanding TV generasi sebelumnya. Iaitu untuk mempunyai gambaran yang lebih baik, mod mudah dan litar yang tidak terlalu rumit sudah tentu. Dengan perbelanjaan kuasa yang lebih cekap untuk voltan elektrik, menjadikan TV LED sebagai sasaran pengguna.

TV LED dihasilkan setiap tahun daripada pelbagai jenama dan jenis. Kehadiran TV LED sekarang adalah lebih canggih, kerana terdapat banyak ciri kontemporari yang mungkin tidak difahami oleh sesetengah orang.

Pun begitu, kemajuan teknologi masih ada kerosakan yang akan berlaku seperti yang admin katakan sebelum ini. Kerosakan pada TV LED ini bukan sahaja jarang berlaku, tetapi sering berlaku. Sama ada dari pengilang, dalam proses penghantaran, atau dari pengguna sendiri yang secara tidak sengaja menyebabkan kerosakan pada TV LED.

Jenis-jenis Kerosakan Biasa pada TV LED

Jenis Jenis Kerosakan Skrin TV
Jenis Jenis Kerosakan Skrin TV

Berikut ialah jenis kerosakan biasa yang berlaku pada TV LED, anda boleh mendengarnya untuk memahami kerosakan pada TV LED dan apabila anda berlatih membaiki atau menservis kemudian anda tidak membuat langkah yang salah, beberapa daripadanya adalah :

1. Matikan TV sama sekali

Kerosakan pada TV LED dengan gejala kematian menyeluruh boleh berpunca daripada beberapa sebab, termasuk: :

  • Untuk TV LED yang menggunakan Pengawal Selia Dalaman atau Pengawal Selia yang dipasang dalam set televisyen, kemungkinan besar kerosakan adalah di bahagian pengatur, selalunya terdapat di bahagian Pengatur Pengatur Pengayun Pengayun IC.
  • Bagi TV LED yang menggunakan Pengawal Selia Luaran atau selalunya dipanggil Pengawal Selia Sejagat, ia mungkin disebabkan kapasitor litar pintas atau separuh pendek.

2. Tiada Gambar tetapi Masih berbunyi

Kerosakan pada TV LED seperti ini boleh disebabkan oleh komponen yang rosak. Cara mencari komponen yang rosak masih mesti bermula dari sumber input, kerana kerosakan dengan simptom tiada gambar tetapi masih bunyi cenderung pada skrin.

Jadi apa yang mesti diteliti dan diperiksa adalah bahagian yang berfungsi sebagai satu siri imej penukar gelombang elektromagnet kepada imej sebenar.

3. Imej Muncul tetapi Tiada Bunyi

Kerosakan untuk TV LED ini lebih biasa disebabkan oleh ralat dalam memori TV LED. Walaupun ada yang disebabkan oleh kerosakan pada IC Power Amplifier. Malah, yang lebih kerap menjadi masalah adalah dari ingatan yang rosak.

4. Skrin Dihidupkan dan Masih Ada Bunyi, tetapi tiada Gambar

Jenis kerosakan ini biasanya berlaku dalam litar TCon pada TV. Walaupun tidak ditutup, kemungkinan kerosakan adalah dalam IC utama juga. Kerosakan IC TCon dicirikan oleh haba yang berlebihan pada IC atau biasanya dirujuk sebagai Terlalu Panas.

5. Alat Kawalan Jauh TV LED Tidak Berfungsi

Kerosakan pada alat kawalan jauh untuk TV LED bukanlah perkara biasa, kerana kebanyakan pengguna juga mengalami masalah seperti ini. Jika semua komponen yang berkaitan dengan litar sensor jauh tidak menemui sebarang masalah, anda boleh menyemak sama ada alat kawalan jauh itu rosak atau tidak.

Jika alat kawalan jauh rosak atau mengalami masalah, maka anda perlu menggantikan alat kawalan jauh. Untuk menggantikan alat kawalan jauh tidak semestinya perlu dengan alat kawalan jauh asal, lebih baik yang asal. Walau bagaimanapun, sukar untuk mencari jika anda mencari yang asli. Anda boleh menggantikannya dengan alat kawalan jauh berbilang atau universal, asalkan ia sepadan dengan TV LED anda.

Itulah beberapa jenis kerosakan yang biasanya berlaku dalam TV LED. Namun, jika anda membeli TV LED dengan kualiti terbaik dan benar-benar telah diuji, kemungkinan untuk mengalami kerosakan di atas adalah sangat kecil. Inilah sebab mengapa kualiti mesti sentiasa dipertimbangkan dan juga diutamakan dalam memilih barangan elektronik.

Semoga apa yang admin sampaikan dapat memberi manfaat kepada anda. Itu sahaja dan terima kasih.

 

 

Tinggalkan Komentar

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *

Scroll to Top