Cara Baiki Tv Tiada Gambar (BERJAYA)

Firmwareku.com – TV merupakan salah satu sumber hiburan yang paling popular bagi masyarakat Indonesia. Melalui TV atau televisyen, kita boleh menonton pelbagai program, berita, dan siaran melalui pelbagai program perdana yang terdapat di televisyen. lalu bagaimana Cara Baiki Tv Tiada Gambar?

Tetapi bagaimana jika tiba-tiba televisyen tidak mempunyai gambar? Mungkin apabila anda mengetahui kejadian ini, pada mulanya anda menyangka ia berlaku kerana pemasa televisyen sedang dihidupkan. Namun ternyata bunyi yang dikeluarkan oleh televisyen itu masih dapat didengari dengan jelas. Jom Baca: TV Tak Boleh On Tapi Power TV Menyala

Nah, kejadian itu mungkin masalah yang mesti ditemui di televisyen anda. Kejadian tiada gambar atau skrin mati disebabkan oleh pelbagai sebab. Tetapi sebelum membetulkannya, anda perlu mengetahui puncanya. Kes seperti ini paling kerap berlaku dalam TV LED.

Punca TV tiada gambar, memang kena siasat. Ralat yang timbul daripada peranti elektronik kadangkala tidak dapat diramalkan kerana ia mungkin hanya kesilapan teknikal, berkaitan kilang atau kecil seperti pendawaian yang tidak betul.

Fikiran pertama yang mungkin timbul dalam fikiran anda ialah kabel TV diputuskan daripada sumber kuasa. Tetapi masalah dengan TV sedemikian tidak bergantung pada satu punca.

Sebab TV tiada Gambar

Berikut adalah antara punca yang menyebabkan TV tiada gambar.

1. Ralat Lampu Latar

Punca TV tiada gambar mungkin disebabkan oleh ralat pada lampu latar. Masalah ini biasanya biasa berlaku pada TV LCD kerana ia menggunakan lampu latar untuk menerangi imej yang akan dipaparkan pada skrin TV. Anda boleh mengatasi sebab ini jika TV anda tidak mempunyai gambar.

2. Kegagalan Papan Bekalan Kuasa

Satu lagi punca TV tidak menunjukkan gambar ialah terdapat kegagalan pada papan bekalan kuasa. Punca paling ketara paparan skrin TV kosong ialah kerosakan pada bekalan kuasa.

Secara umum, setiap TV mempunyai lebih daripada sekadar papan bekalan kuasa sebagai tambahan kepada papan T-con dan bahagian dalaman yang lain. Bagaimana untuk menentukan sama ada punca TV tiada gambar adalah masalah bekalan kuasa? Bagaimana untuk menentukannya, sambungkan TV anda kepada sumber kuasa bebas. Jika ia berjaya disambungkan, ini bermakna masalahnya bukan bekalan kuasa.

3. Hubungan Yang Tidak Baik

Tambahan pula, punca TV tidak menunjukkan gambar adalah sambungan yang tidak baik. Sambungan yang salah atau kabel yang rosak boleh menyebabkan skrin TV anda menjadi kosong atau tiada gambar muncul. Anda boleh menyemak kabel sambungan untuk memastikan sumber kuasa, TV dan peranti lain dipalamkan dengan betul.

4. Masalah Panel TV

Masalah yang menyebabkan TV tidak menunjukkan gambar juga boleh disebabkan oleh masalah dengan panel TV. Jika panel TV rosak, skrin akan kosong secara automatik dan tiada gambar akan muncul.

Namun, masalah ini agak rumit untuk diselesaikan kerana pilihan pembaikan yang akan ditawarkan nanti ialah membeli skrin baharu atau TV baharu sekaligus.

5. Masalah Kapasitor

Dalam barangan elektronik, sudah tentu ada bahagian komponen yang menjadi penapis atau penapis. Pada TV, komponen yang berfungsi sebagai penapis ialah kapasitor. Kapasitor ini berfungsi untuk menapis halangan yang mengganggu bahagian luar.

Jadi, jika kapasitor ini mengalami masalah maka TV tidak akan memaparkan sebarang imej pada skrin. Anda boleh menyiasat komponen ini jika TV anda tidak menunjukkan gambar atau gambar.

 

Bagaimana Cara Baiki Tv Tiada Gambar

Cara Baiki Tv Tiada Gambar
Cara Baiki Tv Tiada Gambar

Selepas anda mengetahui beberapa punca TV tidak menunjukkan gambar, anda juga boleh menggunakan cara untuk membetulkan TV anda daripada masalah (dengan syarat anda pasti puncanya). Berikut ialah cara untuk membetulkan TV tanpa gambar.

1. Tetapan semula kilang

Melakukan Tetapan Semula Kilang boleh membetulkan atau menyelesaikan beberapa masalah dengan TV. Lakukan langkah di bawah untuk Tetapkan Semula Kilang TV anda:

  • Sediakan pin atau seperti Sim ejector untuk HP
  • Periksa bahagian tepi atau belakang TV anda
  • Jika terdapat lubang jarum kecil, masukkan pin yang anda sediakan tadi ke dalam lubang tersebut
  • Tekan pada lubang dan tahan selama 30 – 60 saat.

Daripada beberapa TV juga membolehkan anda menetapkan semula melalui alat kawalan jauh atau apl TV. Selepas anda melepaskan pin, TV akan dimatikan dan dihidupkan. Tetapan semula akan dimulakan secara automatik. Teruskan menyediakan TV sekali lagi dan semak semula, adakah ia berfungsi seperti biasa.

2. Mengganti Kabel HDMI

Sambungan kabel yang rosak juga boleh menjadi punca TV anda tidak menunjukkan gambar. Jadi, mula-mula pertimbangkan untuk menggantikan kabel HDMI TV. Kabel HDMI adalah murah dan boleh didapati di kedai luar talian dan dalam talian. Anda boleh mengetahui kabel HDMI yang berkualiti baik di internet. Agar tidak sia-sia dalam pembelian kabel HDMI.

3. Lumpuhkan Mod Penjimat Kuasa

Semak tetapan TV anda untuk melihat sama ada TV berada dalam mod penjimatan kuasa atau tidak. Jika dalam mod penjimatan kuasa, skrin TV anda akan dimatikan secara automatik semasa bunyi masih dihidupkan.

Jadi, jika TV anda mempunyai ciri ini, adalah idea yang baik untuk melumpuhkan mod penjimatan kuasa atau mod penjimatan tenaga untuk memastikan gangguan semasa menonton. Anda boleh menggunakan ciri ini, tetapi hanya dalam keadaan kecemasan, supaya tidak menyebabkan masalah lain pada TV. Jom Baca: Cara Setting Remote Astro

4. Penggantian Papan Kuasa TV

Anda boleh mempertimbangkan untuk menggantikan papan kuasa TV untuk penyelesaian kepada masalah TV tidak menunjukkan gambar jika kaedah sebelumnya tidak berfungsi. Jika anda tidak boleh menggantikan papan kuasa TV secara berasingan, anda boleh menghubungi juruteknik untuk menggantikan papan kuasa TV anda.

5. Semak Pemasangan pada TV

Kaedah yang satu ini adalah hack atau cara membetulkan TV yang agak mudah dilakukan. Periksa kuasa TV anda dan sambungan lekap untuk melihat sama ada ia dipalamkan dengan betul dan tiada kabel yang longgar. Jika anda telah memastikan bahawa semua kabel berada dalam port yang sesuai, anda hanya perlu melakukan langkah berikut:

  • Letakkan TV dalam keadaan mati kuasa dan cabut plagnya
  • Selepas itu, tunggu selama 15-30 minit sebelum memasang semula palam
  • Tekan dan tahan butang kuasa pada TV selama beberapa saat dan lepaskan
  • Hidupkan TV untuk menghidupkan kuasa seperti biasa

Kaedah ini mampu memulihkan visual pada skrin TV anda seperti sebelum ini.

Itulah beberapa cara untuk membetulkan TV anda yang tidak menunjukkan gambar. Moga bermanfaat. Itu sahaja dan terima kasih

Tinggalkan komentar